Ben jij een slimme wo-student die op zoek is naar een veelzijdige afstudeerstage binnen de spoorsector? Lees dan snel verder!

ProRail staat aan de vooravond van de migratie naar het nieuwe beveiligingssysteem ERTMS (European Rail Traffic Management System). Deze migratie zal de veiligheid, capaciteit en de interoperabiliteit binnen Europa vergroten. Bovendien zal deze migratie een grote impact hebben op operationele processen en gebruiksprocessen voor bijvoorbeeld machinisten en treindienstleiders. Het zal ook risico’s introduceren voor de betrouwbaarheid van het integrale vervoersysteem, door nieuwe interacties tussen techniek, processen en mensen. Daarom is ProRail op zoek naar een afstudeerder die zich gaat richten op de analyse en het mitigeren van  deze risico’s, zodat we erop kunnen vertrouwen dat het vervoersysteem veilig en betrouwbaar blijft, tijdens na de migratie naar ERTMS. Het doel van deze afstudeeropdracht is het uitvoeren van een Systems Theoretic Process Analysis (STPA), om de betrouwbaarheidsrisico’s van het geïntegreerde vervoersysteem te analyseren, die veroorzaakt worden door de migratie naar ERTMS. 

STPA gaat ervan uit dat een systeem bestaat uit componenten die functioneren door regellussen. Voorbeelden van deze componenten zijn het treinoperatiesysteem, de treindienstleider, de machinist, de trein en de ERTMS driver-machine interface. Onbetrouwbaarheid wordt veroorzaakt door ontoereikende regellussen. STPA is een methodiek om te ontdekken welke regellussen ontoereikend zijn. De methodiek wordt toegepast om hiaten in systemen te vinden die gevolgen hebben voor de veiligheid, maar is ook bruikbaar om de oorzaken van onvoldoende beschikbaarheid en de daarachterliggende betrouwbaarheid op te sporen.

Solliciteer
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.

Team Mediastages