Hoe trekt een vacature jouw aandacht?

Waarom klik je eigenlijk op een vacature? Het logische antwoord is natuurlijk dat deze jou aanspreekt. Heb je er ooit over nagedacht waarom dat is? Wij wel en daarom waren wij benieuwd naar wat Nicol Tadema ons kon vertellen over de verleiding van vacatureteksten tijdens haar Webinar afgelopen dinsdag.

De verleiding om op een vacature te klikken is natuurlijk groter als het gaat om een functie of bedrijf waarin iemand is geïnteresseerd…dat is vaak ook het hele ei van een vacature. Toch houdt het daar niet op. Jouw aandacht wordt van alle kanten getrokken door stimulansen die het onderbewuste én het bewuste brein prikkelen. Het bewuste brein kijkt dus naar het vanzelfsprekende terwijl het onderbewuste brein hele andere taakjes uitvoert…

Woorden zijn leidend
Maar welke taakjes dan? Vacature teksten zijn niet zomaar lappen tekst die een functie omschrijven. De manier waarop zinnen zijn opgebouwd en de woorden die daarvoor zijn gebruikt zijn spelen een grote rol in hoe jij een vacature leest. Er zijn namelijk een tal ‘magische woorden’ die jij zonder erbij na te denken kan ontcijferen naar intenties. Het woordje ‘maar’ is daar bijvoorbeeld een van. Vaak voelen mensen die al aankomen als iemand gaat praten. Een maar houd voor ons brein in dat er een tegenstelling komt, oftewel het zinnetje voor de maar was eigenlijk niet zo belangrijk. Volgens het gouden rijmpje wat ons is bijgebracht; alles voor maar, is niet waar. 

Een andere gouden regel is eentje die je waarschijnlijk wel bekend zal voorkomen: de gouden regel van drie, waarin alles in drievoud beter is. Drie opties, opsommingen van drie en drie voorbeelden waarom alles in drievoud beter is…

Verder dan het woord
Naast woorden heeft beeld ook een grote invloed op onze perceptie van dingen en speelt een grote rol in die manier waarop wij waarnemen. Een voorbeeld waar wij nog niet helemaal bij hadden stil gestaan maar die eigenlijk best logisch is, gaat over het gebruik van mensen op foto’s. Zien wij namelijk een persoon op de foto, dan zijn wij geneigd onze blik te werpen naar de richting waarin door hen wordt gekeken, gewezen of bewogen. De combinatie van tekst en beeld is dus ook met een reden op elkaar afgestemd. 

Doelgericht
Vacature teksten schrijven is eigenlijk net als door de Ikea lopen. Je bepaalt heel bewust waar mensen naar kijken, in welke volgorde en hoe dat in elkaar over gaat. Het uiteindelijke doel voor de Ikea is dat jij zoveel mogelijk koopt voordat je bij de uitgang bent en het uiteindelijk doel van een vacaturetekst is dat jij zoveel mogelijk overtuigd raakt om op de ‘solliciteer’ knop te drukken.
Bij het lezen van een vacaturetekst verdelen we dus eigenlijk onze aandacht zonder dat we daarbij stil staan. We analyseren woorden en beelden die ervoor moet zorgen dat wij langs de regels van een vacature, naar de sollicitatie knop worden geleid.

Tips
Niet alleen de schrijvers van vacatureteksten moeten dus goed opletten, maar ook de lezers! De drie grootste tips om mee te nemen als je de volgende keer solliciteert: Kijk goed naar de opbouw van de pagina, waar worden jouw ogen naartoe geleid? Welke woorden worden gebruikt om jou aan het denken te zetten of juist af te schrikken…
Tot slot, hoe pakken ze de opsomming aan? Komen ze met een hele waslijst aanzetten of hebben ze heel zorgvuldig de juiste beschrijvingen er overzichtelijk bijgezet.



Publicatie datum: mei 2023