Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?

Een goede vacature tekst is essentieel voor het vinden van de juiste kandidaat voor jouw openstaande functie. Met een goedgeschreven vacature tekst trek je de aandacht van potentiële kandidaten en vergroot je de kans op een succesvolle sollicitatie.
In deze blog bespreken we de voorwaarden waar een goede vacature tekst aan moet voldoen. We nemen ook mee dat wij als vacatureplatform laatst een poll hebben gedaan onder onze Instagram volgers met de vraag of salarisindicatie een harde eis is. Het unanieme antwoord hierop was: ja!

Een goede vacature tekst is:
• Helder en bondig
• Accurate en up-to-date
• Wendbaar en inclusief
• Sollicitatiegericht

Helder en bondig
Een goede vacature tekst is helder en bondig. De lezer moet in één oogopslag begrijpen wat de functie inhoudt en wat de functie-eisen zijn. Gebruik daarom duidelijke taal en vermijd jargon.

Accurate en up-to-date
Zorg ervoor dat de vacaturetekst accurate en up-to-date is. Controleer de informatie regelmatig op fouten en zorg ervoor dat de functie-eisen nog actueel zijn.

Wendbaar en inclusief
Een goede vacature tekst is wendbaar en inclusief. Gebruik genderneutrale taal en vermijd stereotypen.

Sollicitatiegericht
Een goede vacaturetekst is sollicitatiegericht. Motiveer de lezer om te solliciteren en geef duidelijke informatie over het sollicitatieproces.

Salarisindicatie
In onze poll op Instagram bleek dat salarisindicatie een harde eis is voor potentiële kandidaten. Kandidaten willen weten wat ze kunnen verdienen voordat ze gaan solliciteren. Daarom is het belangrijk om een salarisindicatie te vermelden in je vacature tekst.

Hoe schrijf je een goede vacature tekst?
Om een goede vacature tekst te schrijven, moet je rekening houden met de volgende tips:
• Begin met een wervende intro: De intro is het eerste dat potentiële kandidaten zien. Maak deze dus zo wervend mogelijk. Vertel ze wat de functie inhoudt en waarom het een interessante kans is.
• Wees duidelijk over de functie-eisen: Kandidaten moeten weten of ze aan de functie-eisen voldoen. Wees daarom duidelijk over wat je van hen verwacht.
• Geef een goed beeld van de organisatie: Potentiële kandidaten willen weten waar ze aan de slag gaan. Geef daarom een goed beeld van de organisatie.
• Motiveer kandidaten om te solliciteren: Laat kandidaten weten waarom ze moeten solliciteren. Vertel ze wat ze kunnen verwachten van het sollicitatieproces en wat ze te winnen hebben.

Nogmaals, salarisindicatie:
Een must voor een goede vacature tekst. In onze poll op Instagram bleek dat salarisindicatie een harde eis is voor potentiële kandidaten. Kandidaten willen weten wat ze kunnen verdienen voordat ze gaan solliciteren. Daarom is het belangrijk om een salarisindicatie te vermelden in je vacature tekst. Er zijn verschillende manieren om een salarisindicatie te vermelden. Je kunt bijvoorbeeld een range noemen, of een bedrag. Je kunt ook aangeven dat het salaris afhankelijk is van ervaring en prestaties.

Conclusie
Door een goede vacature tekst te schrijven, vergroot je de kans op het vinden van de juiste kandidaat voor jouw openstaande functie.
Publicatie datum: oktober 2023