Een dag uit het leven van Crisisjournalisten Han Pannevis en Marijn Duintjer Tebbens

“Kun je naar…” een paar keer per jaar krijg ik een telefoontje met die vraag van mijn chef. Meestal is er dan net ergens iets ergs gebeurd. Soms weet ik nog niet eens wat. Soms mis ik de oproep en gaat een collega die wel direct opneemt erop af.

Bekijk het videoverslag hier: https://www.youtube.com/watch?v=QebNY4QA4lk

Plotseling als verslaggever naar een grote nieuwsgebeurtenis gestuurd worden is geen dagelijkse kost maar het hoort wel bij mijn werk. Ik ben sinds 2014 verslaggever bij Nieuwsuur, een co-productie van de NTR en de NOS. Daarvoor werkte ik 10 jaar als verslaggever bij EenVandaag. Ook daar werd ik soms hals over kop naar het buitenland gestuurd om daar reportages te maken. Bij Nieuwsuur doe ik sinds drie jaar vooral verslag van de klimaatcrisis. Maar daarnaast ga ik soms dus op pad als crisisverslaggever. Het is hectisch maar ook dankbaar werk. Het zijn vaak bijzondere reizen vol logistiek en praktische uitdagingen waarbij je even midden in het wereldnieuws staat.

Zaterdagochtend 7 oktober kreeg ik dus weer zo’n telefoontje: “Kun je naar… Tel Aviv?” Dat kon ik. Op Schiphol moest ik nog wel snel een noodpaspoort regelen want mijn eigen paspoort was nog maar 5 maanden geldig, onvoldoende om Israël in te komen. De reis was pittig. We zouden via Barcelona naar Tel Aviv vliegen. Maar toen we daar zaterdagavond landden bleek ongeveer alleen nog de nationale luchtvaartmaatschappij El Al op Tel Aviv te vliegen, maar de vluchten vanuit Barcelona zaten vol. Zo moesten we de volgende dag terug naar Amsterdam en via Dublin met El Al naar Israël. Ik reisde samen met cameraman Han Pannevis, een zeer ervaren collega die de afgelopen anderhalf jaar maanden in Oekraïne heeft doorgebracht. Vanaf de redactie hadden we vanuit het ‘noodhok’ een hele bups aan spullen meegenomen. Van een satelliettelefoon tot slaapzakken en van zonnebrand tot kogelwerende vesten. Eenmaal geland in Tel Aviv zijn we maandagochtend direct aan de slag gegaan. We hebben zes dagen elke dag een reportage gemaakt en de eerste vier dagen heb ik ook nog kort live verslag gedaan. Een lokale journalist, Eyal Zaid, hielp ons met afspraken maken, gaf advies over de veiligheid en was onze chauffeur. Hieronder een korte video over ons werk, vlak voordat ik weer terugvloog naar Nederland.

En dit zijn de links naar de reportages die ik in de video aanhaal:


Moeder van wie twee dochters zijn ontvoerd door Hamas:

https://twitter.com/Nieuwsuur/status/1711841116381667435


Reportage over Israëlische vredesactivist Hayim Katsman die werd vermoord door Hamas: https://twitter.com/Nieuwsuur/status/1712200829493457125

Voor alle reportages die Han en ik maakten zie: www.twitter.nl/marijndt of www.nieuwsuur.nl

Deze tekst is geschreven door Marijn Duintjer Tebbens

Publicatie datum: oktober 2023