Een dag uit het leven van senior portfoliomanager Henny Crauwels

Henny Crauwels heeft economie gestudeerd in Tilburg. Hij werkt als senior portfoliomanager bij APG Asset Management, dat onder meer de pensioenen beheert voor de overheid en de bouw. Samen met Frank Dekker is hij verantwoordelijk voor het beheer van de aandelenbeleggingen in de communicatiesector in Europa, Noord Amerika, Hongkong en Singapore. Dit zijn beursgenoteerde bedrijven als KPN en Vodafone, maar ook Walt Disney, Netflix en Facebook.

Live contact
Het is al ruim negen uur geweest. Ik begin vandaag wat later omdat ik gisteravond pas na half 12 thuis was. Ik ben twee dagen voor het werk naar Londen geweest. Reizen met de trein in plaats van het vliegtuig is wel goed voor het milieu maar kostte meer tijd dan verwacht. Door Corona was dit mijn eerste buitenlandse reis in twee jaar en ook de eerste keer dat ik het management van verschillende bedrijven waarin ik geïnteresseerd ben, in levenden lijve zag in plaats van via Teams. Mensen in het echt zien heeft toch wel toegevoegde waarde omdat het contact veel intensiever is dan via het beeldscherm en de non verbale communicatie beter tot zijn recht komt.

Ik bezocht een telecom conferentie waar veel Europese telecom bedrijven (zoals KPN) met beleggers spraken. Ik heb in twee dagen tijd het management van een tiental bedrijven gesproken waardoor ik weer beter op de hoogte ben van wat er in de verschillende telecommunicatie markten in Europa speelt (nieuwe producten, technologieën en concurrentie) en hoe die bedrijven daarop inspelen met hun strategie. Helaas vielen twee bedrijven op het laatste moment af omdat ze in overnamebesprekingen waren, en dan is het risico te groot dat er relevante niet openbare gegevens worden gedeeld en dat mag niet.

Eerst alles bijlezen
Vandaag begin ik, zoals gewoonlijk op een dag in het (thuis)kantoor, met het doorlopen van mijn email. De overgrote meerderheid verdwijnt rechtstreeks in de dustbin, maar er zijn ook interessante analyses die ik opsla om later te lezen als ik met een bepaald bedrijf bezig ben of die ik nu snel lees. Of ik moet vragen van collega’s beantwoorden. En ik start de Bloomberg op om te kijken wat er speelt op de financiële markten en of er koersbewegingen zijn waarop ik moet reageren.

Beleid en advies
Vanmiddag heb ik, samen met een collega van ons ESG-team die corporate governance doet, een Teamsvergadering met Orange, een groot Europees telecombedrijf, over hun ESG beleid en in het bijzonder de voorstellen die ze willen doen op hun jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Beursgenoteerde bedrijven hebben vaker contact met grote beleggers zoals wij over hun ESG beleid. Dat betreft dan zaken als hoe hun directie en raad van commissarissen functioneert maar ook zaken als het beloningsbeleid (vinden wij dat in de variabele beloning voor de bestuurders de belangen van het bedrijf en de werknemers, maar ook van de aandeelhouders dient) en het milieubeleid. In mijn mail heb ik gisteren een presentatie van Orange gehad en ter voorbereiding neem ik deze door.

Daarnaast kijk ik ook nog naar wat andere bronnen, zoals het jaarverslag maar ook gegevens die wij krijgen van externe partijen, om me een beeld te vormen over de verschillende onderwerpen. En ik heb een Teams call met Hellen, mijn collega van ESG om de vergadering voor te bereiden.

Samenwerken
Voordat de vergadering met Orange om half twee begint heb ik nog tijd om even boodschappen te doen voor mijn lunch (het voordeel van thuiswerken). Ook maak ik een begin met het verwerken van mijn aantekeningen van de afgelopen dagen zodat ik de meest betrokken collega’s kan informeren over mijn bevindingen en we later een discussie kunnen voeren of mijn ervaringen redenen zijn om onze beleggingsposities iets te wijzigen. Dit is een vrijwel continue discussie die ik voer met Frank, de collega waarmee ik samen onze Communications portefeuille beheer. En af en toe komen we dan tot de conclusie dat onze inzichten zijn veranderd of dat de koersen van aandelen dusdanig zijn gewijzigd dat we een transactie moeten doen.

Om half twee begint de vergadering met Orange, die met een grote delegatie van 6 mensen, waar wij maar met zijn tweeën zijn. Het wordt een goed gesprek waarin wij beter inzicht krijgen in de achtergrond van hun beslissingen, de kennis van de diverse personen in de board, en waarin wij ook onze suggesties en kritiekpunten kwijt kunnen. Al met al is anderhalf uur verstreken voordat we afscheid nemen.

Verslagleggen
Daarna ga ik verder met het maken van het verslag over mijn trip naar Londen. Ik zet dat in het bedrijfs-brede informatiesysteem zodat het beschikbaar is voor alle betrokken collega’s en ons bedrijf, bij vragen van de klant of de toezichthouder, kan laten zien waar ik geweest ben en wie ik gesproken heb. Deze informatie kan ook van belang zijn als wij aandelentransacties gaan uitvoeren en de toezichthouders of accountants over die specifieke transacties vragen hebben.

De wekelijkse donderdagmiddagvergadering met ons team gaat niet door. Daardoor heb ik nog wat extra tijd om rapportjes te lezen over een telecombedrijf dat in Londen presenteerde en waar wij nog geen aandelen in hebben. Ik was de afgelopen tijd na de publicatie van cijfers en toelichtingen daarop door het management al positiever geworden. De komende dagen ga ik ook kijken naar de waardering voor dit aandeel en modellen bijwerken. Inmiddels is het tijd om te stoppen en van de vrije avond te gaan genieten.
Publicatie datum: mei 2022