Een dag uit het leven van accountant en ondernemer Jan Vis

Jan Vis vierenvijftig en accountant en eigenaar van Accofis Accountants en belastingadviseurs te Bilthoven. Sinds 2003 is Jan fulltime werkzaam in zijn eigen bedrijf. Na zijn studie is hij begonnen als assistent-accountant, maar na het halen van de accountantstitel is hij direct gestart met Accofis. Een werkdag is nooit hetzelfde, hier volgt er één maar er zijn veel verschillen per werkdag.

8.00 uur
Ontbijten met het hele gezin. Ik bak altijd een vers brood in de broodbakmachine. Zelf het brood snijden en genieten van de geur van vers gebakken brood.

8:30 uur
Vertrek naar kantoor in Bilthoven, onderweg nog even nadenken over de vraagstukken van de vorige dag. Dit is altijd een mooi rustig moment om mijn gedachten te laten gaan.

9.00 uur
Aangekomen op kantoor, collega’s begroeten en tijd voor koffie! En het gaat de rest van de dag in een rap tempo door met die koffie.

9.15 uur
Het dossier waar ik gisteren aan gewerkt heb staat nog open op de desktop, deze jaarrekening kan worden aangeboden aan de client.

10.00 uur
Telefoon, klant met een eenvoudige boekhoud vraag die snel op te lossen is.

10.10 uur
Telefoon, klant heeft een nieuwe machine op het oog en heeft dringend jaarcijfers, maandelijkse voortgang en begroting nodig voor de financiering van de machine.
Normaal gesproken heb je hier een paar dagen voor nodig. Ik geef aan dat deze vraag dan een dag of 3 eerder gesteld had moeten worden om vandaag deze cijfers te maken.
De klant heeft er begrip voor als het vandaag maar af is. De planning van de dag ziet er opeens anders uit. Gelukkig verwerken wij alle boekhoudkundige gegevens dagelijks van alle klanten. Een totaal controle tijdens de BTW aangifte, dus zijn deze gegevens al voor een groot deel klaar. Doordat in de eigen organisatie alle processen op elkaar zijn afgestemd, valt het eigenlijk reuze mee.

12.30 uur
Gegevens aan de klant opgeleverd, die druk is van de ketel. Tijd om te lunchen!
Even bijpraten met mijn collega, broodje maken en na de lunch 2 potjes darten voor de dagzege. Dit is een vaste waarde om te darten en je leert er snel van rekenen, best handig als accountant.

13.30 uur
Om 14.00 uur heb ik een bespreking met een klant waarvan ik de jaarrekening een maand geleden in concept heb opgeleverd. Even nagaan in het dossier welke belangrijke issues er waren in het af gelopen jaar en welke effecten dat heeft op de toekomst. Alle programma’s openen op de schermen van de spreekkamer.

14.00 uur
Klant is binnen, koffie en een fris halen en we gaan van start met de bespreking.
Eerst gaat het gesprek over algemene zaken, maar al snel zijn we bij de kern van de zaak aanbeland. Het is geen eenvoudig probleem maar door de uitgebreide vastlegging is het de klant al snel duidelijk wat hem te doen staat. We ronden de gesprekken af waarna ik de jaarrekening en de benodigde stukken definitief aanbied in de online omgeving ter ondertekening.

15.30 uur
Toch nog eens terug naar de planning van vandaag, jaarrekeningen afronden en aanbieden.

16.00 uur
Collega heeft een vraagstuk bij de hand waar hij op vastloopt. Samen het vraagstuk doorgelopen, op internet (betrouwbare bronnen zoals de belastingdienst) kan je vaak de fiscale informatie vinden om het op te lossen. In dit geval spelen we de vraag door aan het Bureau vaktechniek.

17.00 uur
Nog even tijd om de urenregistratie bij te werken, een broodnodige taak.

17.30 uur
Snel door naar huis waar het eten wacht. Eten met het hele gezin is een belangrijk moment, al is het vandaag een haast klus. Ik heb mij opgegeven voor de lokale (Loosdrechtse) zeilwedstrijd.

19.00 uur
Het waait hard, mijn vrouw doet de fok en samen gaan we het ruime sop op. De start verloopt niet goed, maar bij de eerste boei liggen we op de 5e plek. Het is een spannende avond die met een 2e plek wordt afgesloten.

20.30 uur
Nog even borrelen met de andere zeilers. Het zijn allemaal dorpsgenoten die van zeilen houden.

22.00 uur
Lekker naar huis, nog even nagenieten van de harde wind en de mooie strijd.
Mijn hoofd is leeg en ik kan lekker slapen, morgen weer fris nieuwe vraagstukken oplossen.
Publicatie datum: mei 2022